Társasági játékok

A társasági játékok olyan játékok, amelyeket társas összejöveteleken, nyaralás alatt a strandon, esténként a tábortűz körül üldögélve, vagy akár egy hegyi túristaszálláson, ahol még világítás sincs lehet játszani. Esetleg papír, ceruza, vagy más eszközök szükségesek lehetnek, de legtöbbször elegendő csak maga a vidám társaság. Sok olyan játék leírása is van, ahol nem szükséges a közös nyelv, közös kultúra, akkor is élvezetes játszani.

A csoportosításokról:

Játékosok viszonya szerint: a "Játék a játékért" játékokban az a közös, hogy nincs sem győztesük, sem vesztesük, egyszerűen csak szórakoztatóak. A mai játékok túlnyomó többségében véleményem szerint az a cél, hogy a többi résztvevőt megsemmisítsd (RISK tip.), kizsebeld (TőZSDE tip), leüsd (Ki nevet a végén tip.). Érvényesül a Highlander szállóigéje 'Csak egy maradhat'. Ezek a való életre nevelő (?) játékok, de VANNAK más, kooperatív játékok is.

Gyerekeknek: elsősorban óvodás korú gyerekek számára élvezetes játékok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy jókedvű fiatal, vagy akár felnőtt társaság ne tudná szintén élvezni. Próbáljátok ki!

Érzékelés: valamilyen tudatosan ritkán használt érzékelőszervre van szükség (pl. tapintás, térérzékelés) és főként a hetedik érzékre - a megérzésre, agyenergiára, pszi energiára, vagy nevezd, ahogy akarod. Ha nem hiszel benne, akkor próbáld ki a Megérzés - a kapu játékot és meg fogod változtatni a véleményedet. Ebbe a csoportba fogjuk gyűjteni azokat az érdekes teszteket is, amelyekkel fel lehet mérni, hogy kinek mekkora az érzéke a telepátiához és a hasonló nehezen megmagyarázható dolgokhoz.

Csoportosítások

teljes lista a társasági játékok teljes listája (74 db)
játék jellege szerint érzékelés, kártya, koncentráció, logika, megfigyelés, memória, rábeszélés, reflex, szóalkotás, szókitalálás, testbeszéd, ügyesség
játékosok viszonya szerint csak egy maradhat, csapatokban, játék a játékért
létszám szerint 2 fő, 3 fő, 4 fő, 1 tucat, 2 tucat, sok
játékidő szerint 5p, 15p, 30p, 1ó, egész este
testmozgás szerint mérsékelt, aktív, nagyon aktív
gyerekeknek elsősorban gyerekek szokták játszani
indul a buli ismerkedési játékok
kinn leginkább csak szabadtéren játszható játékok
Játékok letöltése: jatekok.zip